Omaigot…omaigot..sejak aku tulis blog dari dulu,aku selalu rasa blog aku ni macam takde orang baca.macam takde orang perasan pn blog aku ni..macam aku syok sorang2 je tulis blog..ceh,padahal sampai sekarang pun aku syok sendiri je tulis blog..tapi aku tetap gigih je nk tulis blog sebab aku suka..aku suka tulis blog.

Dalam byk2 social networking macam facebook,myspace,friendster apa semua..kenapa aku lagi pandang pada blog based networking ni seperti blogger,tumbler wordpress etc??semua membawa kesan dan faedah yg sama iaitu bersocial melalui networking,tapi kenapa aku kata jenis2 blog ni yg lebih cool berbanding yg lain??

Ok here we go aku punya reason..

  1. Orang yg menulis blog ni,dia tulus dari hati dia..sebab apa?sebab setiap apa yg dia cerita adalah apa yg diluah ataupun yg dia rasakan..klu yg lain,kemungkinan sedikit lencongan dalam penampilan tak kira pada gambar mahupun cerita pada profile nya..(aku tak kata semua,segelintir je)
  2. Social networking yg lain mungkin kebaikannya ia lebih menjurus pada perhubungan dua hala,juz mcm txting ataupun chating mcm biasa melalui comment2 pada gambar apa semua,tapi kelebihan pada blog,ia lebih dan ia lebih original..melalui penceritaan dan pendapat penulis tu sendiri.
  3. Kau akan kenal penulis blog tu lebih mendalam sebab setiap apa yg dia tulis tu mcm aku ckp,memang dari dia sendiri..(kepada penggiat plagiat2@plagiarism,kau tak termasuk..kau pergi jauh2)
  4. Orang yg mengeluarkan pendapat sekurang2 kurangnya klu dia pakai blog,sikit sbanya dia belajar tw mcm mana nk jadi diri sendiri,dan bukan plastik semata2..
  5. Bila penulis2 blog berkongsi pendapat,pendapat tu tak kira dari perkara besar haingga ke perkara remeh seremeh2nya,at least mereka kenal melalui hati budi masing2,bukan pada luaran atau pun rupa.(yelah,mcm yg lain kadang2,tgok gambar ppuan cantik je@lelaki hensem,terus nk add,klu yg buruk,delete terus..haiyaa.)
  6. Bila tulis blog,byk ilmu dapat,tak kira dari segi penggunaan bahasa2 coding HTML apa semua tu,C++ lah apa semua tetiba je terasa nk belajar..lepas tu,tiba2 je ada rasa nk mengikuti perkembangan semasa sebab nk buat entry..haha,apa yg aku nk kata,org tulis blog ni dia mcm buka minda sikit lah..(sumpah tak kata ehh yg lain tu tutup minda)

So,apa aku nk cakap kat sini,aku selute kat blogger2 sebab nmpak tw,seorang yg tulis blog ni,dia berani meluahkan pendapat pada umum,dan pembaca blog biasanya org yg berminat dan nk tahu apa yg diceritakan oleh penulis blog tu..dari situ,dah nmpak pembaca semua seolah2 mendengar apa yg penulis tu katakan..walaupun benda tu seremeh2 alam.walaupun tentang kehidupan harian yg sebenarnya takde org nk kisah..hahah..

Cheers,                                                                                                                                                                                                                                         Sendra,                                                                                                                                                                                                                                     CEO Kueh Tart.