Kalau kat sekolah dulu,time kecik2,kena paksa kat sekolah nyanyi lagu negeri johor,aduhaii..malas betul aku nak nyanyi..sebab lagu Johor ni agak penuh syahdu sikit..masa dulu,takde semangat anak Johor sangat..tapi bila dahh belajar jauh,dah keluar negeri..haa,mulalah teringat nak nyanyi lagu negeri sendiri..Time tu baru macam rasa,haihh,rindu pula nak nyanyi lagu negeri sendiri.

Ingat lagi masa first time aku keluar dari negeri Johor,time belajar kat perlis..bila tgok bendera biru kuning sana sini,tiba2 terindu bendera negeri johor..pastu,terpaksa jg hafal lagu negeri perlis..hahha..pengalaman baru tw..tapi tulahh..aku rasa bangga sbb jadi anak jati johor..pastu antara yg mmbangga kan aku jadi anak johor bila tgok persidangan agong ke apa2 lahh yg ada sultan2..sultan johor selaku simbol negeri johor satu2nya yg paling segak aku rasa.tak pakai tanjak2 ni..pakai topi kapten ntah apa nama tu..nmpak macam focalization dan unique sikit kan??sekarang tengku Yem pula dah jadi Sultan Johor.

Tapi ada org kata budak2 Johor suka membanggakan negeri dorang lagi2 kalau dah lepak sama dorang..betul ke camtu??okey,entry ni bukan nk cakap nk ajak semua bersifat asabiah ke,kenegerian ke,cuma nk cakap ,ingatlah.kita kat tempat org kena jaga tw nama negeri kita..jgn org tak suka dgn kita..biasa org kalau tak kenal lagi baru2,dia akan panggil kau apa kat kawan2 negeri dia??budak johor kann??haha..jelas kita bawa nama negeri kita..paling penting,kita jangan lahh sesekali mengutuk ataupun menghina2 org lain dengan negeri dia..nak jadi macam Hani Tarmizi ke??malu beb!!

Baru ni,Sultan Johor,Sultan Iskandar telah mangkat kembali ke rahmatullah..semoga rohnya dicucuri rahmat..jasa baginda tetap dikenang jua..

DYMM Sultan Iskandar
Al Fatihah.
 
  Sultan Johor dan Tengku Yem.
credit to alipic.
Siapa blogger anak jati johor angkat tangan!!!saya!saya!!apa2,kawan2 negeri lain,kita semua tetap kawan okey!!peace..

Okey,mulai 22hb ni,sendra akan berkabung selama 7 hari..baju hitam semua dah ready..kena simpan dulu baju2 kaler merah feveret..

Allah peliharakan Sultan
‘Nugerahkan dia
segala kehormatan
sihat dan ria
kekal dan makmur
luaskan kuasa
naungkan kami
rakyat dipimpini
berzaman lagi
dengan merdeka bersatu hati
Allah berkati Johor
Allah selamatkan Sultan

Cheers,
Sendra,
CEO Kueh Tart.