Siapa yang tak kenal starbucks??International beb!siapa tak kenal starbucks memang kau duduk hutan lahh..org kampung ke bandar ke semua kenal je apa itu starbucks..yaa..Starbucks ialah coffee hause bertaraf international tw!tak bangga kau lepak minum2 kat starbucks tu??Rasa macam kaya tw..selamba bayar mahal2,padahal kalau kat kedai biasa,harga kopi tak sampai pun RM2.00..kalau yang ada gingseng ke tongkat ali ke apa semua tu,tak sampai pun RM4.00..

Tapi apa kisah kann..dah kaya,minum pun kena lahh gaya orang kaya..mesti mahu yang international branded punya tempat lepak bhaii..Bukan main bangga lagi aku tengok budak2,yang acah2 konon anak loaded lah apa semua,ntah pada dorang lepak starbucks ni macam pengalaman seumur hidup sekali ke,siap amek gambar lagi..
konon buat gambar kenangan lahh,nak tunjuk kat semua orang dia pernah lepak minum2 kat starbucks..tak cukup dah snap pic apa semua,upload pulak kat myspace,facebook dan segala akaun social networking yang kau ada..nak tunjuk kat dunia yang kau dah lepak kat starbucks..
Haihh..bangga yang amat kan minum kopi starbucks tu..bagi yang banyak duit sangat tu,dah minum kat situ,siap beli lagi hahh souvenir kat sana tu seperti mug dia apa semua ntah mana aku tw..yang penting,aku dapat rasa fenomena org sekarang,bangga yang amatlah dorang bila menjadi penyokong starbucks ni..kalau ambik gambar tu,boleh2 muka nak close up sangat dah dengan cawan starbuck kau tu..bukan main sayang dan bangganya kan kau lepak minum kat starbucks.(tak nak letak gambar2 tu..ada je aku amek dari myspace facebook apa semua)
Ok,mehh kita belajar bahasa inggeris sikit ahh jom..mula2 kita ceraikan nama starbucks tu,sebab dia sebenarnya kan terdiri dari dua suku kata..lalu terbahagi lah kepada “star” dan “bucks”..kita mula dulu dengan perkataan Bucks ok..buck ni dalam english merujuk kepada duit,dalam kata lain dia macam penggunaan perkataan dollar secara tak formal lahh..ok,got the idea tak??bucks merujuk kepada duit.
Lepastu kita tengok word yang lagi satu star..owhh..star tanya budak sekolah rendah pun tw..star tu bintanglahh..semua budak pun tahu star tu maksudnya bintang..tapi tahukah korang apa jenis bintang yang dimaksudkan dari starbucks itu sendiri..adakah perkataan bintang ni dah rigid dan tetap merujuk kepada bintang yang ada 5 bucu tu??takkan??bintang boleh juga jadi 6 bucu kan??kalau biasalahh,kita berfikir pasal bintang 6 bucu,apa yang familiar dengannya??
Cheers,
Sendra,
CEO Kueh Tart.
*Fikir-fikirkan lahh..semua tahu berfikir kan..
*Kredit untuk dokumentari “The Arrivals”..usha lah kat youtube.