Marcapada ini,dah banyak syarikat yang buat domain hosting kat Malaysia ni.Tapi setakat ni,aku rasa yang termurah dan mampu dibayar oleh semua ialah Netkl..memang murah..Untuk domain setahun cuma RM29.95 sahaja.
Kenapa nak tukar domain?
  • ia dapat memudahkan pencarian blog kita di search engine,secara tidak langsung,ia dapat meningkatkan SEO (search engine optimization) kita..
  • kan lebih mudah nak orang ingat dan sebut address kita dengan pangkalnya hanya dotkom berbanding dotbeloqqsyeppott..haa..kan beza tu..
  • lain tanya pada yang lebih pakar.
Ok,disini aku akan membuat dan menyusun kaedah dari pembelian domain sehingga ke penukarannya di Blogger.Harap dapat membantu semua.Here we go.
1.Layari ke laman web Netkl.
1.1.Klik pada Domains.

2.Masukkan nama domain yang dikehendaki.
2.1.masukkan nama domain yang dikehendaki,dan pilih juga TLD (top level domain) yang korang nak..biasa orang pakai .com je lahh..tapi terpulanglah nak pakai yang lain.
3.Check availability.
3.1.klik pada check availability.
3.2.pastikan domain yang dikehendaki adalah available.klik.
3.3.pilih tempoh pembelian domain yang korang nak..kalau banyak duit,belilah lama-lama sikit,tapi permulaan pakai setahun pun cukuplah.
3.4.klik “add to cart”
4.Update Shopping Cart.
4.1.klik sahaja pada ID protection tu..dia akan protect ID kita,kira macam kita dah cop lah..free je pun.
4.2.nameserver ni,kalau kita ada server lain boleh lah masukkan,kalau takde,tak payah gatal-gatal tangan nak tukar.
4.3.Klik “Update Cart”
5.Pengesahan order.
5.1.setelah pastikan semua yang korang order tu betul,klik pada “check out”.
6.Pendaftaran dengan NetKl.
Click to enlarge.
6.1.Pastikan sekali lagi tempahan domain itu adalah tepat lagi benar dong!
6.2.Isikan borang ini..alaa..macam register myspace facebook apa semua tu je..bagi maklumat yang betul dan tepat.
6.3.Tick kan pada cara pembayaran yang korang mahu.untuk tutorial dalam ni,aku gunakan bank transfer lah eh..
6.4.tick je agree pada kotak tu.
6.5.klik pada “Complete Order” tu..
7.Invois.
7.1.Periksa sekali lagi kaedah pembayaran yang korang pilih..kalau bank transfer,ia terbuka dari Maybank ataupun CIMB.
7.2.Take note pada reference number tu..penting!
8.Pembayaran.
Setelah korang buat pembayaran tu semua,tak kira lah dengan bank transfer,ke,money order ke apa2 lahh..korang kena emailkan pada Netkl ni untuk memberitahu dan meng komfem kan bahawa korang dah buat pembayaran pada mereka.Contoh email;
8.1.emailkan ke alamat sales@netkl.com
8.2.subject ni,dia tak kisah pun kau tulis macamana,janji dia faham.
8.3.dalam contain email ni,masukkan;
  • nama korang
  • nama domain yang korang order.
  • no invoice
  • kaedah pembayaran
  • butiran pembayaran(salin je semua yang ada pada resit transaksi ATM tu.

selepas tu,tunggu email pengesahan terima bayaran daripada NetKL..bila dah dapat pengesahan tu,bolehlah lanjutkan ke langkah seterusnya..dah boleh pergi ke blogger.

 9.Settings di Blogger.

9.1.pergi ke Dashboard>Settings>Publishing.
9.2.pergi ke switch to “Custom Domain”..klik.
seterusnya..
9.3.1.klik pada “switch to advance settings”.
9.3.1.1.masukkan domain yang kita telah beli.
9.3.1.2.abaikan sahaja ni..pening kepala sahaja.
9.3.1.3.save settings.
10.Siap!!
Bila sampai step yang kesepuluh ni,korang akan dapati link ke blog korang sedang crash atau apa-apa yang sewaktu dengannya..jangan panik,blog korang tak hilang pun..cuma domain korang sedang didaftarkan ke server,dan ini mengambil masa sikit untuk ia crawl semula..
Nanti,bila dia sedang crash,dia akan keluar macam ni,bila klik yes pula,dia akan keluar;

macam aku cakap,step 10 ialah jangan panik!!yes!jangan paniktw..
Biasanya ia akan mengambil masa sehingga 72 jam,tapi dulu aku buat tu ia mengambil masa dalam 12 jam je kot..kalau korang rasa panik juga dan macam tak sabar ke,bolehlah contact terus Netkl dengan menghubungi mereka,019-33 NETKL (019-33 63855)..jangan risau,mereka mesra pelanggan.
Cheers,
CEO Kueh Tart.
*kuehtart.com bukan sekadar blog kueh,ia boleh shift menjadi blog apa sahaja.
*maaf kalau tak faham penerangan aku.aku jarang guna ayat formal ni.
*sila klik terus pada setiap gambar untuk tumbesaran imej.
*maaf,watermark besar sangat..harap tak mengganggu pemahaman korang eh.
*blogger help blogger.

sebagai tambahan,siapa Nuffnangers disini??saya!!..saya!!..haa,setting tambahan..
1.Pergi ke Nuffnang

2.klil pada blog manager.klik edit..haaa,tukarlah kepada domain baru anda..kalau tak iklan nuffnang tak keluarlah pada blog korang nanti..nak iklan keluar kan??haa..tukar dong jangan tak tukar!!..

*Blogger help blogger.