Jarang letak tajuk entry kotor2 macam tu,tapi sekali sekala takpe kan?Okey,dari kecik lagi acapkali saya terfikir,kenapa kucing ni kalau berak sepah2 kat mana pun,dia mesti akan tanam juga taik dia..kenapa eh?
Sampai lah ada sekali tu,saya pergi library masa kecik dulu,ada jumpa satu buku cerita tajuk dia lebih kurang “kisah kucing dan harimau”..Cerita dia mengenai kucing dan harimau yang berkawan baik lah.Bayangkan tw kucing kawan dengan harimau.
Macam logik juga kan cerita tu sebab dorang ni kan dari keluarga yang sama.Nak jadikan cerita,suatu hari,harimau amanahkan kucing untuk jaga makanan dia sebab dia ada urusan nak kena setelkan.Kucing pun setuju.Sepeniggalan makanan harimau dengan kucing tu,kucing tu lapar sangat2.
Kucing tu fikir,agak2 line clear ni,apa salahnya kan dia makan sikit..nak jadi cerita,dia terlajak makan sampai habis makanan tu semua..Kucing tu dah risau,macamana ni?Jadi ia terfikir dia terpaksa lah berbohong dengan harimau.Cakap je ada binatang lain curi makanan tu semua.
Bila dia dah tipu harimau tu,harimau tu pun ngamuk..dia menjerit..”siapa yang curi makanan aku.aku boleh detect siapa melalui taik dia nanti!!”..kucing tu takut..sejak dari tu lah sampai sekarang,bila kucing habis berak je,dia akan tanam taik dia tu..sebab takut harimau jumpa..
Cheers,
Sendra,
CEO Kueh Tart.
*Sekali sekala letak cerita dongeng dalam blog best juga..
*Entry santai..thanks siapa yang sudi baca.
*logik tak cerita tu?