Cerita kedai yang aku maksudkan bukanlah cuma cerita kedai kopi yang biasa2.Pernah dengar lagu “Cerita Kedai Kopi” nyanyian Malique feat Salam?Haa,lirik dalam lagu tu yang aku suka sebab ia mempunyai mesej tersirat dan aku setuju dengannya.
Okey,mari kita merungkai satu-atu rangkap yang terdapat dalam lagu ini.Aku akan ulas mengikut cara aku sendiri ye.Hayatilah bersama.
masing – masing ada masalah sendiri 

masalah dunia masalah peribadi

luahkan jangan simpan dalam hati 

boleh cerita di kedai kopi

Nampak keyword disitu?”luahkan jangan disimpan dalam hati“..Memang benar semua orang ada masalah..masalah dunia ke masalah peribadi ke.tapi tiada guna memndam.Baik di luah saja.Kita hidup tidak lama,diri kita miliknya jua.Memendam masalah bukan tanda kuat.itu tanda2 lemah.
ada satu hero melayu , 
namanya rahsia 

dulu lepak tepi parit kampung
 
sekarang lepak media massa
asal boleh masuk tv 
dia mesti buat 
awek tengok jambu 
laki tengok meluat 

Okey,dalam bahagian ni,kita janganlah fokus cerita ni pada orang di media massa macam yang disampaikan oleh Malique,Kita buat dia lebih general.Fokus pada siapa sahaja yang mulanya di bawah kemudia berada diatas.Siapa pun boleh nampak orang berubah kerana status.Siapakah dikau berlagak di muka bumi ini?
citarasa makin besar 
otak makin ketat
 
baru angkat berat sikit baju pun dah sendat
jalan berkepak dengan awek romantis
biasalah budak baru nak naik jadi artis
Haa,yang point ini kita boleh fokus pada artis..”otak makin ketat“..memang aku suka ayat itu..Padahal SPM bi pun fail,time interview nak speaking dah macam bangla cakap melayu pun ada.Baru naik dah nak keluar dengan perempuan hot,padahal semua tu kaki kikis sahaja..aiyaa..

 “Anak Ikan”
jakun ke pelakon jamban 
ke makan malam 

dinner show menyanyi, 
sorang pun tak faham
tapi datin muda tengok geram dan sangkut
dato outstation, apa lagi angkut

Dalam bahagian ini,diceitakan  tentang perihal anak ikan lah..Nampak tak mesej tersirat dalam ni?Bila isteri dan tak hormat suami,sukahati je angkut lelaki muda..Padahal duit suami yang bagi,digunakan untuk berjoli,Dengan si anak ikan itu.Hinanya lah jadi anak ikan,isteri nusyuz?

Cheers,
Sendra,
CEO Kueh Tart.

*bila ideologi memang semua akan diam..Biasalah tu.
*entry for fun menghiburkan hati.
*untuk pemahaman lanjut.

*apa pendapat anda?