Dalam kehidupan harian,kita boleh baik dengan sesiapapun dengan apa cara sekali pun..kita boleh menjadikan sesiapa pun orang penting dalam kehidupan kita..
Aku simpulkan ia boleh terjadi atas banyak sangat faktor,antaranya ialah mengenai janji..Kenapa janji?Okey,kita perhatikan eh.banyak perkara yang mencetuskan persefahaman biasanya melalui deklarasi..even orang kawin,yang akad nikah tu pun boleh dikira macam declare kan?
Persoalan aku nak timbulkan disini,kenapa manusia senang taburkan janji,tapi bukan main susah nak mengotakan kata2..Aku takkata semua,just aku tujukan persoalan ni pada subjek (baca : orang) yang masa nak berjanji bukan main mudah,nak kotakan nya,mak aii..susah banget kan?
Sebenarnya aku tujukan semua ni lebih pada diri aku sendiri.sebab aku sedar,kadang2 diri aku ni sendiri,umpama orang boleh kata,jenis “cakap tak serupa bikin”..Aku sedar kelemahan aku tu..setelah belajar dari banyak kesilapan aku tentang perkara tu,aku nak listkan tentang memberi janji.
  1. Baik sebelum kita berhasrat nak buat sesuatu,jangan ceritakan langsung dengan sesiapa..contoh:”aku rasa,aku nak belikan kau something“..babe..tak semua orang akan ingat atau notice pada perkataan ‘aku rasa‘ tu..dorang akan terus anggap kau dah janji sesuatu dengan mereka..see?
  2. Bila sesiapa pun menaburkan janji pada kau,better kau jangan ambil serius langsung…cth:”Aku janji akan buatkan kau something“..sounded bagi kita tempting je kan??babe,dont take it seriously,just angguk dan cakap terima kasih.Susah wey kalau kita dah ter mengharap pada janji..
  3. Sesuatu perkara tu lebih baik dijadikan suprise dari dah diketahui umum..orang akan macam annoying kat kau bila kau dah bercakap tentang cita2 kau tapi habuk pun tak nampak??Sebab apa itu terjadi?kadang2 orang interprate sesuatu yang kau cakap suka2 tu as janji lahh..

Dah,aku tak nak list kan banyak2,sebab aku ni bukanlah seseorang yang arif tentang perkara2 macam ni.”hanya jauhari yang mengenal manikam,hanya mereka mengenal permata hanya mereka juga yang mengenal kaca.

credit to Ameen Deen

Ni belum aku nak cerita pendapatasi aku tentang janji pada pasangan yang tengah bercinta.tu lagi lah macam2 janji tabur mencurah2 macam air..seperti aku cakap pada tajuk entry,memberikan janji memang mudah,tapi mengotakannya?
Cheers,
Sendra,
CEO Kueh Tart.
*just another entry bosan dari aku..terima kasih yang sudi membaca.
*moral of the entry,jangan ingat menabur janji tu perkara enteng.impak dia besar tw pada individu lain.
Advertisements